Proiectul depus de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (instituţie culturală din subordinea Consiliului Judeţean Maramureş), a obţinut cel mai bun punctaj, la nivel naţional, după prima etapă de concurs la Sesiunea de finanţare II/2019 a administraţiei Fondului Cultural Naţional, la aria Patrimoniu Cultural Naţional. Iniţiatorii proiectului vizează să extindă cercetarea şi să promoveze într-o manieră inovativă bisericile de lemn din Maramureş, astfel încât, într-un interval de patru ani, să poată oferi o imagine panoramică, unitară şi coerentă a bisericilor de lemn maramureşene.
Dr. Ştefan MARIŞ, managerul Centrului „Liviu Borlan”, ne spune: „Proiectul pe care dorim să-l implementăm în acest an este o continuare firească, un al doilea pas făcut pentru cercetarea şi promovarea patrimoniului cultural din judeţul Maramureş. Dacă în prima etapă cercetarea noastră a vizat Ţara Lăpuşului, în acest an dorim să cercetăm şi să promovăm patrimoniul cultural din Ţara Chioarului, reprezentat de 30 de monumente istorice – biserici de lemn. Intenţia noastră este ca, printr-o cercetare coerentă şi printr-o metodologie de promovare inovatoare, să ajungem, până în 2021, să oferim publicului o ima­gine unitară a bisericilor de lemn din întregul judeţ Maramureş.

Demersul nostru urmăreşte ca prin parteneriatul actorilor culturali din judeţul Maramureş care sunt implicaţi într-o formă sau alta în activităţi de cercetare şi promovare a patrimoniului cultural material să oferim altor cercetători şi publicului larg o imagine cât mai detaliată a obiectivelor de patrimoniu şi a stării lor de conservare. Din păcate, de prea puţine ori până acum, eforturile conjugate ale mai multor instituţii şi datele din arhivele lor au fost puse în comun pentru a contura o imagine a patrimoniului cultural, atât în ceea ce priveşte evoluţia în timp a acestor monumente, cât şi starea lor de fapt în acest moment. Proiectul nostru urmăreşte, alături de cercetarea de teren şi realizarea tururilor virtuale, să valorifice informaţiile din arhivele instituţiilor muzeale (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş; Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş), ale instituţiei deconcentrate a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş), ale instituţiei universitare din Maramureş (Facultatea de Litere Baia Mare), ale aşezămintelor culturale de specialitate (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş), ale organizaţiilor de specialitate (Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Nord-Vest) şi ale operatorilor economici care desfăşoară lucrări de urbanism (SC Aedilis SRL Baia Mare)”.
Publicul poate să vadă o parte din rezultatele cercetărilor de anul trecut, valorificate în expoziţia „Biserici de lemn din Ţara Lăpuşului”, cuprinzând 60 de panosfere realizate de fotograful băimărean Marin Giurgiu, în cadrul proiectului. Expoziţia a fost vernisată vineri, 17 mai, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare. De asemenea, puteţi face o călătorie virtuală în bisericile de lemn, accesând portalul web: https://www.culturamm.ro/.

De Nicolae Goja – 22 mai 2019

(Sursa articolulului: Graiul Maramureşului – 22 mai 2019: http://www.graiul.ro/2019/05/22/calatorie-virtuala-prin-bisericile-de-lemn-din-maramures/)