- Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Copalnic // „Sfinții Arhangheli”
- Datare: 1735;
- Cod LMI: MM-II-m-B-04547;
- Adresa: sat Copalnic, nr. 126, comuna Copalnic-Mănăştur, jud. Maramureş
- Coordonate: 47.51053, 23.64781
Galerie de imagini – 2019
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Copalnic
Galerie de imagini – 2008 (arhiva MJIA MM)
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Copalnic;
Galerie de imagini – 2004 (arhiva MJIA MM)
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Copalnic;
Fotografii, hărți și planuri din arhiva DJC Maramureș
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Copalnic
- Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Copalnic;
- Datare: 1735;
- Cod LMI: MM-II-m-B-04547;
- Adresa: sat Copalnic, nr. 126, comuna Copalnic-Mănăştur, jud. Maramureş
- Coordonate: 47.51053, 23.64781
Date despre localitate:
Satul Copalnic se află în partea de sud-vest a depresiunii Copalnic-Mănăştur (determinată de Dealurile Prelucii, prelungirile piemonţilor Munţilor Gutâi şi Şatra, în imediata apropiere a confluenţei râurilor Cavnic, Bloaja şi valea Berinţei) la 22 km de Baia Mare pe Drumul Naţional 18B către Târgu Lăpuş. Satul este atestat documentar la 1405 sub numele de Kwzepew Kopalnak, având de-a lungul timpului următoarele denumiri: 1424 – Also Kopolnak; 1474 –Zurdogcapan; 1603 – Szurduc Kápolnak; 1733 – Kapalnak; 1850 – Kapalnyk; azi – Copalnic. Numele localității provine din magh. kápolnok, pluralul de la kápolna „capelă”– D. Ştef, DEL-MM 2016, la bază putând sta un nume topic de genul La Capele. În sec. al XVI-lea în districtul Chioar existau mai multe voievodate. Voievodatul Copalnic era menţionat în 1560 cu 9 sate aparţinând voievodului Gheorghe.
Date despre monument:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” construită în 1735 se află la 30 de m de drumul care duce spre localitatea Preluca Nouă. Biserica se înscrie în tipologia bisericilor maramureşene cu pronaos, naos, altar. Este o biserică de dimensiuni medii (L 14.45 x l 5.90 x H 20.05). Fundaţia şi zidăria sunt din piatră, faţadele tencuite. Suprastructura din lemn este tipică pentru toate bisericile de lemn din zona Maramureşului, având în componenţă şarpanta, bolta, turnul şi coiful turnului. Subansamblurile specifice conduc la ideea unei posibile preluări a materialului lemnos dintr-o biserică existentă anterior şi demnatelată cu ocazia zidirii actualei biserici în 1735.
Iniţial, biserica a avut dimensiunile pe care se întinde astăzi naosul şi altarul, pronaosul s-a adăugat ulterior, astfel încât s-a putut observa după uşă o cruce de piatră din cimitir cuprinsă în interior şi despre care se presupune că este crucea ctitorului bisericii.
Clădirea a suferit puţine intervenţii de-a lungul existenţei sale. S-au efectuat lucrări de întreţinere curentă cu excepţia eşafodajului pentru clopote instalat la începutul secolului trecut.
La lucrările de reparare – restaurare din perioada 1970 – 1980 s-au utilizat un număr nepermis de mare de consolidări metalice, sistem nepermis la o lucrare de restaurare de importanţa celei în cauză. În anul 2010 – s-a emis aviz pentru lucrări de restaurare, lucrări menite să corecteze erorile intervenţiilor anterioare, să conserve şi să pună în valoare monumentul din Copalnic. Noile lucrări de restaurare au fost efectuate în perioada 2011 – 2012, biserica redevenind un simbol al acestei zone.
- Proiect nr. 5966/1981 -III- Delimitarea zonelor de protecţie, relevare şi fotografierea monumentului de arhitectură realizat de Centrul de Proiectare Judeţean Maramureş (Scurt istoric al localităţii şi al monumentului)
- Scurt istoric realizat de Florin Vasile Pop şi pr. dr. Ioan Tâmbuş
- Dorin Ştef, Dicţionar etimologic al localităţilor din judeţul Maramureş, 2016
- Proiect Restaurare Biserica Adormirii Maicii Domnului Copalnic, realizat de SC Manisa Construct SRL (2010)
- Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Protopopiatul Lăpuș. Monografie-Album, Album tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian Chira și sub îndrumarea Preasfințitului Dr. Iustin Sigheteanul, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 2015;
Date de contact pentru vizitatori:
- Parohia:COPALNIC – Protopopiatul Lăpuș
- Preot Paroh: Godja Man Daniel
- Pentru informaţii suplimentare privind accesul vă rugăm vizitaţi informaţiile din secţiunea oficială a parohiei.
- Primăria Comunei Copalnic-Mănăștur