• Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare;
  • Datare: 1803;
  • Cod LMI: MM-II-a-A-04433;
  • Adresa: Baia Mare, str. Dealul Florilor nr. 1, jud. Maramureş
  • Coordonate: 47.66714, 23.57924

Galerie de imagini – 2019

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare

Galerie de imagini – 2002 (arhiva MJIA MM)

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare

Biserica din Chechiş după mutarea în Baia Mare (1940)

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare

  • Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Baia Mare;
  • Datare: 1803;
  • Cod LMI: MM-II-a-A-04433;
  • Adresa: Baia Mare, str. Dealul Florilor nr. 1, jud. Maramureş
  • Coordonate: 47.66714, 23.57924

Date despre localitate:

Biserica de lemn din Muzeul Satului din Baia Mare, a fost construită iniţial în satul Chechiş (comuna Dumbrăviţa) în jurul anului 1630. Deşi atestarea documentară a localităţii este anul 1405, denumirea apare şi într-un document din 1231 care vorbeşte de „pădurea Keykus şi Fenteuş”. La începutul secolului al XVII-lea locuitorii satului hotărăsc să-şi construiască o biserică nouă, ceea ce confirmă faptul că în sat exista o biserică şi înainte de 1600 aflată pe locul cunoscut sub numele de „tyertyu Sterului”. Biserica cea nouă, gata la 1630, a fost ridicată în sat pe locul cunoscut azi drept „Cimitirul din Coastă”. Iniţial a avut hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, hram pe care îl va păstra şi după aducerea ei în Baia Mare, până în anul 1998, când primeşte hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Date despre monument:

Biserica de lemn a fost adusă pe Dealul Florilor în anul 1939, unde a rămas în cult pentru puţină vreme. În volumul dedicat acestui monument (Janeta Ciocan, Traian Ursu, Gheorghe Robescu, Biserica din Chechiş. Monument de arhitectură populară. Muzeul Satului Baia Mare, Ed. Eurotip, Baia Mare, 2008) se arată: „Anii au trecut și părea că vechea biserică a fost uitată și vremurile o vor răpune așa cum s-a întâmplat cu numeroase alte monumente. La începutul anilor șaptezeci a apărut ideea realizării unui muzeu în aer liber în Baia Mare. Pentru noul muzeu au fost propuse mai multe amplasamente, dar de fiecare dată se ajungea la concluzia că sunt improprii unui astfel de demers. A apărut ideea amplasării muzeului pe Dealul Florilor, iar existența micii biserici din lemn a fost hotărâtoare.” Astfel, plecată dintr-un sat, biserica a ridicat în jurul ei un alt sat – un muzeu care deţine unele dintre cele mai frumoase creaţii ale meşterilor din zonă. Biserica monument, construită din lemn de stejar, are dimensiuni relativ mici: 12,45 m lungime şi 4,5 m lăţime, cu o înălţime a pereţilor de 2,40 m. Are orientarea vest-est, cu intrarea din prispa de pe latura de vest. Această intrarea datează din secolul al XVIII-lea. Iniţial, intrarea în biserică se afla pe latura de sud, intrare din care se mai păstrează doar ancadramentul uşii. În urma furtunii din 17 septembrie 2017, turnul bisericii s-a prăbuşit peste acoperişul bisericii. În luna decembrie a aceluiaşi an, biserica a fost restaurată în condiţii de urgenţă, refăcându-se învelitoarea şi repunându-se turnul restaurat.

  • Janeta Ciocan, Traian Ursu, Gheorghe Robescu, Biserica din Chechiş. Monument de arhitectură populară. Muzeul Satului Baia Mare, Ed. Eurotip, Baia Mare, 2008

Date de contact pentru vizitatori:

  • Proprietar: Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară
  • Detalii privind orarul de vizitare: Informaţii utile
  • Telefon: 004.0262.276895