• Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia;
  • Datare: 1868;
  • Cod LMI: MM-II-m-A-04595;
  • Adresa: sat Lăschia, nr. 133, comuna Copalnic-Mănăştur, jud. Maramureş
  • Coordonate: 47.5406, 23.72524

Galerie de imagini – 2019

Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia

Galerie de imagini – 2008 (arhiva MJIA MM)

Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia

Galerie de imagini – 2004 (arhiva MJIA MM)

Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia

Fotografii, hărți și planuri din arhiva DJC Maramureș

Fotografii, hărți și planuri din arhiva MJIA Maramureș

Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia

  • Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” din Lăschia;
  • Datare: 1868;
  • Cod LMI: MM-II-m-A-04595;
  • Adresa: sat Lăschia, nr. 133, comuna Copalnic-Mănăştur, jud. Maramureş
  • Coordonate: 47.5406, 23.72524

Date despre localitate:

Localitatea Laschia a fost atestată documentar pe la mijlocul secolului al XVI-lea, în jurul anului 1543. Localitatea a purtat de-a lungul vremii mai multe nume, precum: Lachkonia, Laczkonya, Laczkoniak, Laczkina, Laczház, Letzkia, Leschia, cel mai probabil o maghiarizare a numelui „Vasile”.
Numărul de locuitori a crescut treptat până la începutul secolului al XX-lea, după care s-a înregistrat o scădere a populației: în 1750 în Lăschia trăiau 221 de persoane, în 1850 satul număra 406 suflete, iar în 1910 aici erau 600 de locuitori. În anul 1930 doar 521 de persoane trăiau aici, iar în 2011 mai existau 490 de locuitori. În preajma localității a funcționat și o mănăstire. Condica parohiei Lăschia vorbește despre existența unei școli, încă de pe la 1850, iar „Conspectul general de numele și pregătirea învățătorilor din cuprinsul Diecezei ortodoxe din Ardeal pe anul școlar 1858”; menționează pe învățătorul George Simorne care avea 23 de elevi, și care a obținut calificativul capabil. În 1861 a fost înființată școala confesională. Edificiul școlar actual a fost construit între anii 1910- 1911.

Date despre monument:

Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1861 conform principiilor constructive ale epocii în care bisericile deveneau mai mari (în concordanță cu creșterea demografică), spațiile interioare începeau să capete fluiditate și vizibilitate între ele ca reflexie a noilor idei iluministe, iar tehnicile constructive învățau să se adapteze la aceste cerințe ale modei vremii. Biserica ”Nașterea Maicii Domnului”, construită în vecinătatea uneia mai vechi, strămutată de la mănăstirea din sat, a fost sfințită în anul 1861. Din vechiul edificiu se mai păstrează doar masa Sfântului altar și câteva icoane, probabil și iconostasul.

În memoriile învățătorului Vartolomeu Pașca a fost consemnat faptul că în anul 1858 s-a încheiat un contract cu meșterul Gheorghe Horja din Recea, care s-a angajat să construiască biserica după planul celei din Plopiș. Neînțelegerile ivite între meșter și localnici au avut drept consecință construirea turnului după modelul bisericii din Recea (azi strămutată în Valea Chioarului). Turnul bisericii din Lăschia are o înălțime de 32m de la bază.

Pictura murală a actualei biserici a fost realizată de către Paul Weissu, pictor cu brevet din Baia Mare, în anul 1870. Programul iconografic a fost simplificat: pe axul median al bolții semicilindrice a naosului a fost pictată Sfânta Treime în redactare accidentală, iar pe poalele bolții se pot observa două scene: Înălțarea la cer a Sfântuilui Ilie (latura sudică) și Scara lui Iacov (latura nordică), flancate de reprezentările celor patru Evangheliști. Pe tavanul pronaosului a fost zugrăvită Maica Domnului Oranta. Altarul, pereții naosului și ai pronaosului au fost pictați în fonduri de culorile tricolorului.

Iosif Kadar, la începutul secolului al XX-lea, o aprecia ca fiind „cea mai frumoasă și mai mare biserică din împrejurimi”. Au contribuit la ridicarea bisericii următorii localnici: crâsnicul Ioan Dochița, Ilieș Gavril, Pașca Vasile, Pașca Tanasie, Ilieș Vartolomeu, Pașca Mihai,Filip Mihai,Ilieș Ioachim, Roman Tanasie, cantorul Vasile Filip. Locul bisericii „s-au scimbat înder Ioann Roman a lui Iosip și cu fetu Ioann Dotitza a Filip de la Pascha Vasalie a Hertza”.

În anul 1877 a fost reparat acoperișul în întregime. În anul 2011 s-au executat lucrări complexe de restaurare, proiectate de sc MANISA CONSTRUCT srl – arh. Niels Auner, și executate de sc RUSTIC srl – ing. Cornel Cușner.

  • BRĂTULESCU, Victor, Biserici din ținutul Baia Mare, în BCMI, nr. 28/ 1935, anul XXVII, fasc. 84, p. 82-86.
  • FILIP, Dan Andrei, Localitatea LĂSCHIA în istorie, Gutinul, Baia Mare, 2011.
  • KÁDÁR, József- Szolnok- Doboka Vármegye Monographiája, Kiangja Szolnok- Doboka Vármegye Közönsége, Deésen, 1900.
  • MAN, Grigore- Biserici de lemn din Maramureș, Proema, Baia Mare, 2007.
  • MOTOGNA, Protos. Dr. Macarie- Monahismul Ortodox din Maramureș și Transilvania Septentrională până la începutul sec. XIX, Mănăstirii Rohia, Rohia, 2009.
  • SOCOLAN, Aurel- Circulația cărții românești până la 1850 în județul Maramureș, Ed. Maria Montessori, Baia Mare, 2005.
  • SOCOLAN, Aurel, TOTH, Adalbert- Zugravi ai unor biserici de lemn din nord vestul României, în rev.„Marmația”, I, Muzeul Județean Maramureș, Baia Mare, 1969, p.33-56.
  • ***, Protopopiatul Lăpuș- Monografie album, Ed. EOR MM-SM, Baia Mare, 2015.

Date de contact pentru vizitatori: