MONUMENTE ISTORICE. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş continuă şi în acest an proiectele de cercetare şi promovare a patrimoniului cultural material din judeţul Maramureş. Dacă în anul 2018, au fost cercetate şi promovate 30 de biserici din Ţara Lăpuşului, în acest an au fost alese alte 30 de obiective din Ţara Chioarului spre a fi fotografiate şi prezentate publicului larg sub formă de tururi virtuale. Proiectul „Biserici din Ţara Chioarului. Tururi virtuale” propune, prin utilizarea unor mijloace de informare virtuale-interactive, cu un impact puternic asupra utilizatorilor de internet, adoptarea unor metode moderne de punere în valoare a patrimoniului național din Ţara Chioarului. Astfel, în cadrul proiectului, pentru fiecare monument istoric au fost realizate tururi virtuale, având diferite „puncte de staţie” – puncte de rotire 360 grade. În acest fel, pot fi oferite vizitatorilor aspecte din exterior, dar şi din interior (pronaos, naos, altar), concretizate în peste 140 de panorame. Un tur virtual este un sistem complet de vedere (360 de grade) al unui spațiu, cu care un utilizator poate interacţiona. Prin intermediul unui tur virtual, utilizatorul se simte ca şi cum ar fi prezent în acel spațiu, controlând mișcarea lui în interiorul zonei, zoom in şi out, oferindu-i posibilitatea de a se concentra pe domeniile sale de interes. De asemenea, a fost creată o interfaţă prin intermediul căreia utilizatorul se poate „deplasa” în diferitele puncte de staţie ale unui monument, având acces la vizualizarea detaliilor de exterior şi interior.

Proiectul cultural „Biserici din Ţara Chioarului. Tururi virtuale” este realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, împreună cu instituţiile partenere (Facultatea de Litere din Baia Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala NV, Aedilis Proiect srl) şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

La sfârşitul lunii noiembrie, rezultatele proiectului vor fi disponibile on-line în cadrul portalului www.culturamm.ro, doritorii putând vizita virtual 60 de biserici reprezentative pentru Ţara Lăpuşului şi Ţara Chioarului.

Sursa: https://2mnews.ro/tururi-virtuale-proiect-inedit-de-promovare-a-monumentelor-istorice-din-tara-chioarului/